De la ”Potcoava” din Giulești la Superbet Arena
De la ”Potcoava” din Giulești la Superbet Arena
Fotbal
29 decembrie 2023

Istoria stadionului pe care Rapidul își joacă meciurile de acasă este una foarte veche, de aproape 9 decenii, și la fel de spectaculoasă ca cea a echipei care a bucurat atâtea generații.

Așa cum probabil orice rapidist știe, Asociaţia culturală şi sportivă CFR a fost înființată în 1923, iar până în 1932 echipa a evoluat în campionatul Bucureștiului. A fost o perioadă dificilă, marcată de multe lipsuri, dar care a conturat caracterul puternic al giuleștenilor.

Încă din acea perioadă a fost evident un mare minus al echipei, lipsa unui stadion propriu. Iar această problemă avea să devină și mai pregnantă după 1932, atunci când Rapidul s-a înscris în campionatul național de fotbal.

După multe discuții, s-a decis ca procesul de construcție a stadionului Giulești să înceapă în 1936, numai că lucrările care trebuiau să dureze un an s-au întins pe mai bine de doi ani și jumătate. Astfel, inaugurarea oficială a arenei a avut loc abia pe 10 iunie 1939, rapidiștii fiind nevoiți să joace în toți acești ani pe alte stadioane din Capitală.

Giuleștiul original a fost proiectat de arhitectul Gheorghe Dumitrescu și se spune că forma de potcoavă, dar și designul cu influențe art-deco, au avut ca sursă de inspirație legendarul stadion Highbury, din nordul Londrei, fosta ”casă” a lui Arsenal.

Capacitatea inițială a stadionului Giulești era de puțin peste 12,000 de locuri, fiind mărită considerabil abia în anii 90, după finalizarea lucrărilor la cea de-a doua peluză. Din păcate, deceniile de degradare și-au spus cuvântul și, în ultimii ani de existență, Giuleștiul a fost deschis doar parțial, la jumătate din capacitatea care ajunsese la 19,100 de locuri.

În 2019 au început lucrările la noul stadion, care a fost deschis trei ani mai târziu și care nu mai are în comun cu vechea arenă decât locația. Este un stadion modern, cu o capacitate de 14,000 de locuri, de multe ori prea mic pentru zecile de mii de rapidiști care vor să vadă meciurile din tribune.

Drumul de la ”Potcoavă” la Superbet Arena a fost lung și plin de momente emoționante, unele foarte dificile, altele care ne-au adus multă bucurie. Giuleștiul a fost martorul expunerii unor talente uimitoare ale fotbalului românesc și a asistat, tpcut și demn, la clipele de glorie ale Rapidului.

 

Alte articole