Bine ați venit pe Superbet Arena - Giulești!
Bine ați venit pe Superbet Arena - Giulești!
Bine ați venit pe Superbet Arena - Giulești!
S-a strâns astăzi în tribună galeria cea mai bună! Pentru a duce mai departe o istorie fulminantă, genul de poveste care nu a putut (și nu va putea) fi scrisă nici de cei mai talentați dintre mânuitorii cuvintelor.
La 83 de ani de la momentul în care Carol al II-lea săruta crucea pe vechiul Giulești, e rândul nostru să dăm sens noilor pagini ale viitorului. Trenul vișiniu pleacă la un nou drum lung, cu toate marile nume alături, cu Superbet pe piept și cu speranța marilor victorii pe Superbet Arena - Giulești, primul stadion din România care preia numele unei companii!
Noua casă a Rapidului are un nou nume, o denumire care marchează un nou reper important în relația dintre Rapid și Superbet, sponsorul principal care i-a stat alături în ultimii 12 ani. O istorie comună începută în 2010, alături de echipa de fotbal, cu care am ajuns din Liga a 4-a acolo unde ne este locul, între primele formații din Romania.
O istorie continuată cu echipa de handbal, cu care am început din Liga a 2-a și am ajuns în mai puțin de 4 ani să ne batem în Liga Campionilor, în calitate de campioană națională a României, cu cele mai puternice formații de club din lume. Și o istorie care va fi continuată și cu alte ramuri de mare traditiție în rândul rapidiștilor, de anul acesta fiind aproape și de baschet si de volei.
La bine, dar mai ales la greu...
"Și la bine, și la greu Rapid este clubul meu". E unul dintre versurile preferate ale galeriei giuleștene, o frază care marchează relația specială fani-jucători și stilul unic de a iubi fotbalul în nuanțe de vișiniu. Dar și un slogan preluat rapid și pus în practică de Superbet. În 2017, la momentul restartului din Liga 4, când lucrurile erau incerte și Giuleștiul pleca la un drum lung și anevoios, Superbet a revenit pe poziția de sponsor principal, una pe care o mai ocupase din 2010.
A fost punctul zero al noului proiect alb-vișiniu, cu legendele întoarse în iarbă pentru a repune Locomotiva pe șine, dar și dovada că parteneriatul dintre Rapid și Superbet transcede problemele de orice ordin și liga în care joacă echipa. Pentru că, nu e așa, scopul era unul comun: revenirea Farmecului Vieții acolo unde-i e locul și unde-i stă cel mai bine!
În octombrie 2017, semnarea noului parteneriat dintre Rapid și Superbet a stabilit un record în materie de sponsorizări pentru o echipă de Liga 4, atât ca durată, cât și punct de vedere financiar. Giuleștenii jucau din nou cu Superbet pe piept, victoriile începeau să curgă una după alta, iar ceea ce a urmat e știut de toată lumea.
De la meciurile cu marea rivală Steaua, pe o Arenă Națională împânzită de tricouri și eșarfe vișinii, la promovările succesive în Liga 3 și Liga 2, totul a mers conform planului. Așa cum "Potcoava" a obișnuit de-a lungul istoriei sale, a fost nevoie și de dramatism: trenul Rapid a staționat un an în Liga 2, dar apoi a demarat în viteză maximă spre prima ligă, cu Superbet alături și zeci de mii de fani în spate.
Superbet însă a ținut cont de tradiția Rapidului și în alte sporturi. A venit lânga echipa de handbal, ce are în palmares performanțe uriașe inclusiv pe plan international: Cupa Campionilor Europeni în 1964, EHF Cup în 1993, Challenge Cup în 2003. O echipă extrem de iubită în rândul publicului giuleștean, care în anii 2000 a dovedit ce înseamna Rapid în toată Europa.
Am ajuns din nou în vârf, dupa 19 ani de așteptare cucerind titlul de campioană a României în fața unor adversari de top și furnizând o imensă bucurie tuturor celor ce respira alb-vișiniu. Acum jucăm în Liga Campionilor și purtăm cu mândrie numele Rapid în toată lumea, ocupând locul 1 în grupă și având șanse reale de a ajunge între primele 16 echipe de club din lume.
Începând din acest sezon Superbet este mult mai aproape de alte doua secții de tradiție, voleiul și baschetul, secții care au de asemenea un palmares impresionant – zeci de titluri de campion pe plan national, triplă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni la volei masculin.
O nouă poveste de succes se conturează, trăind împreună visul ca Rapid să devină unul dintre cele mai de succes cluburi din Europa.
De la "Potcoavă" la Superbet Arena - Giulești
Pentru prima generație de rapidiști, legătura cu Giuleștiul a pornit oficial pe 10 iunie 1939. La trei ani de la startul lucrărilor sub coordonarea arhitectului Gheorghe Dumitrescu și patronajul Asociației Sportiv-Culturale a CFR, în Grant apărea Potcoava, copia la scară mai mică a celebrului Highbury, gazda legendară a lui Arsenal Londra. Și puțini aveau să anticipeze ce avea să urmeze de-a lungul a opt decenii.
E adevărat, în noiembrie 1937 se jucase pe Giulești un Rapid - Jiul 2-0, dar calculele vremii spuneau că "cea mai modernă arenă a țării" trebuie inaugurată pe 10 iunie 1939, ziua în care se sărbătorea împlinirea a 70 de ani de la punerea în circulație a primului tren din România. Și, așa cum i-a stat bine Rapidului, evenimentul a fost marcat de prezența elitelor vremii: Carol al II-lea, Prinţul Mihai «Mare Voievod de Alba Iulia», Prinţul Paul al Greciei, membri ai Guvernului Român și delegați ai Căilor Ferate Europene. Lor li s-au adăugat mii de spectatori, dar și 3.200 de angajați ai CFR-ului, dintre care aproximativ 700 de fotbaliști. Trenul vișiniu pornise la drum...
Tărâm preferat al echipei naționale până în 1946, supus tristelor bombardamente din 1944 și stadion de o autenticitate neegalată pe plan intern, vechea Potcoavă a fost și epicentrul primelor mari performanțe ale Rapidului: titlul adus de echipa legendară a lui Valentin Stănescu, în 1967, și Cupele câștigate până la mijlocul anilor 1980. Giuleștiul s-a îndreptat, la mijlocul anilor 1980, spre forma cunoscută celor mai mulți dintre noi. O a doua peluză a fost ridicată, mai întâi pe un cadru metalic, iar Potcoava a devenit o amintire vie în gândurile spectatorilor, jucătorilor și adversarilor care i-au trecut pragul.
A fost nevoie de zece ani de lucrări pentru definitivarea arenei cu 19.000 de locuri, a formei care, pe bazele istorice din 1939, s-a transformat într-o simbioză aparte între fani și eroii lor din teren. Trenul vișiniu suferea unele modificări, dar își vedea de drum...
Anii au trecut, iar Rapidul și rapidiștii și-au putut încerca norocul și în Europa fotbalistică. Schimbarea a venit în sezonul 1996/1997, când Giuleștiul, aproape de al 60-lea an al existenței sale, primea o nocturnă mobilă pentru meciul cu nemții de la Karlsruhe, din primul tur al Cupei UEFA.
Cu Țiți Dumitriu pe bancă, cu Tene, Stanciu, Dulca, Constantinovici și Chiriță în teren, eroul s-a numit More Târțău, autor al golului de 1-0 în minutul 67. Primul gol în nocturnă, dar și reușita care-l îngenunchea pe marele Thomas Hassler, căpitan al lui Karlsruhe la acea vreme și fotbalist cu 101 meciuriîn naționala Germaniei. În 2000, cu un an înainte ca stadionul să fie numit în memoria uriașului Valentin Stănescu, a poposit și instalația proprie de nocturnă. Odată modernizat în 2003, Giuleștiul mai pierdea o bucățică din legătura cu trecutul, dar ținea pasul cu fotbalul secolului 21 și ajungea din nou pe lista arenelor moderne ale României.
Numele Rapidului a fost reprezentat la cel mai înalt nivel și de alte secții de tradiție precum handbal sau volei. Anii ’60 au însemnat nu mai puțin de 4 Cupe ale Campionilor Europeni (3 la volei masculin și una la handbal feminin). O mândrie pentru toți rapidiștii, puține cluburi din Europa având asemenea performanțe în palmares. La fotbal și la handbal am ajuns din nou în vârf, împreună vom ajunge din nou în vârful clasamentului și la volei și baschet. Este un parteneriat pe termen lung în care credem mult, un parteneriat care va ajuta să ducă clubul nostru acolo unde merită, în topul cluburilor europene.
Superbet, prima companie care dă numele unui stadion din România
Pe vechiul Giulești am trăit marile performanțe ale lui Lucescu și Rednic, am sperat din nou cu Răzvan Lucescu, apoi am înfruntat soarta cu mândrie și fără resentimente. Nu înainte să servim un 5-1 de neuitat Germaniei, dar și un 3-0 istoric Bosniei, cu Răzvan Lucescu pe bancă, Săpunaru în teren și Adi Mutu pe lista marcatorilor. Astăzi, locomotiva începe din nou să accelereze pe lângă adversari, e plină de entuziasm și își plănuiește următoarele opriri. Titlul, Cupa, Europa. Bine ați venit pe Superbet Arena - Giulești, locul în care te simți fotbalist și prima arena ultramodernă din România care primește denumirea unei mari companii din România!

Alte articole